Ölandsposten: Nya äldreboendet invigt – världsklass

Invigning äldreboende
Artikeln är hämtad från Ölandsposten 27 februari 2024:
 
Lovorden haglade när Borgholms nya äldreboende Tullgatan 40 invigdes med tal, musik och alkoholfritt bubbel 538 dagar efter det första spadtaget.

– En dröm har blivit verklighet.

Efter flera år av diverse hinder på vägen, bland annat i form av en skyddad liten viol, sattes spadarna i backen den 7 september 2022, då lämnade Borgholms satsning på ett nytt, 80 lägenheter stort äldreboende på Ekbackaområdet rit- och projektstadiet, byggarbetet på plats var igång.

I dag står det som ska ersätta Strömgården, Soldalen samt Ekbacka 2 och 5 klart, endast utemiljön återstår att fixa.

Den cirka 6 500 kvadratmeter stora byggnaden med två flyglar mot parken i sydväst är nu redo att ta emot den första gruppen av boende, vilket i tid bara är en handfull dygn bort.

Flera talare fanns på listan när det blågula bandet knöts upp inför ett 50-tal (?) personer i lobbyn mot vinterträdgården, detta vid lunchtid på tisdagen.

– En stor dag, en milstolpe i Borgholms historia. En dröm har blivit verklighet, förklarade socialchef Anna Hasselbom Trofast.

– Ett boende i världsklass, fyllde kommunalrådet Ilko Corkovic (S) i och tackade alla som gick att tacka.

– Helt fantastiskt. Detta är framtidens omsorgsboende, det blir inte bättre än så här, plussade socialnämndens ordförande Joel Schäfer (S) på.

Lite på sidan om fick Ölandsbladet en kort pratstund med Bengt Westin, grundare av BJC Group.

– Jättehärligt. Som fastighetsägare är vi jättenöjda, förklarade denne göteborgare glatt och lät förstå att BJC ”gärna bygger något mer på ön.”

Peter Kling, platschef på Multibygg, hade en strid ström av ”byggfakta” att förtälja:

– 2 240 kubikmeter betong, 1 156 tegelstenar , 69 personer inloggade på arbetsplatsen som mest, 25 200 avverkade arbetstimmar enbart för Multibygg och det var inom ram.

1,5 år av arbete, är du nöjd med resultatet?

– Jag är jättenöjd med resultatet och jag har stormtrivts att jobba här. En väl fungerande arbetsplats och goda kontakter med vår beställare.

Svaret på frågan var anställda och besökare ska parkera har Lars-Gunnar Fagerberg, teknisk chef i Borgholms kommun.

– Det blir en ny parkering där byggetableringen är idag vid Styrmansgatan, men först ska det anläggas dagvattentankar till rabatterna. Den kommer att ge ett betydande antal platser och sedan har vi ytan intill hemtjänstens bilar (gamla parkeringen utanför forna vårdcentralen reds anm) samt parkeringsplatserna efter Åkerhagsvägen. Så vi har tre parkeringar med drygt 150 platser på hela området, summerar Lars-Gunnar Fagerberg.

Efter invigningsceremonin stundade guidade turer i grupper där besökarna fick titta närmare på faciliteterna och senare under tisdagseftermiddagen hölls Öppet Hus för allmänheten.

 

Mer om Tullgatan 40:

Byggherre: BJC Group och Wellbo.

Byggentreprenör: Multibygg AB.

Arkitekt: Kajsa Crona, Sweco Arkitekter.

Entreprenadkostnad: cirka 118 miljoner kronor.

Är ett boende för personer med kognitiv svikt.

Antal boenderum: 80, alla 32 kvadratmeter stora med litet pentry och handikappanpassad toalett med dusch. Åtta avdelningar med tio boende i varje.

Hyresgäst: Borgholms kommun.

Hyreskostnad: cirka 13 miljoner kronor per år i 25 år, summan indexuppräknas.

Hyresnivån för de boende: förslaget är 9 050 kronor i månaden vilket skulle ge kommunen en årligt nettokostnad på runt 5 – 6 miljoner exklusive driftkostnader.

Är den framtida arbetsplatsen för cirka 120 personer.

Text och bild: Michael Ståhl

 

Dela inlägget:

Andra pressmeddelanden